Barton Willmore designs new 'heart' for University of Reading

Hamish Champ

Practice designs new ‘central heart’ to university campus

Landscape architects at Barton Willmore have won a design competition for the re-working of the University of Reading’s central campus.

The practice won the contest, which called for the design of new public realm, a campus route strategy and quad landscape design. 

Barton Willmore said the scheme would create a new “central heart” for the campus.

Following a study on cyclist/pedestrian conflict, some respondents said overcrowding on paths at peak time was putting them off walking and cycling.

The plans were presented to university staff and students on 2 May.

John Haxworth, landscape design partner at Barton Willmore said: “Having previously worked on a project at the URS building for the university, we could see there was huge potential for improvements to be made to the core of the university’s public realm. 

“The project will over time deliver a redesigned network of pedestrian, cycle and vehicular routes, designed using the principle of shared space to reduce the dominance of motor vehicles.”

Related Articles

Have your say

Sign in to make a comment on this story.

Sign In

Text size



Desktop Site | Mobile Site